Autokeuring en keuring voor verkoop

Roze formulier – verkoopkeuring

Wie een auto wilt verkopen moet een keuring voor verkoop laten uitvoeren. De keuring voor verkoop wordt ook wel de verkoopkeuring genoemd.

Waar laat je de keuring voor verkoop uitvoeren?

In België zijn er verschillende keuringscentra waar je jaarlijks de verplichte autokeuring laat verrichten. Dit is dan ook dezelfde locatie waar je de keuring voor verkoop laat verrichten.

Wat is een verkoopkeuring eigenlijk?

De verkoopkeuring is een uitgebreide keuring en omvat de normale basiskeuring + een extra keuring voor verkoop.

Wanneer voer je een auto keuring voor verkoop uit?

Heb je minder dan 2 maanden geleden je auto laten keuren, dan kan de verkoopkeuring als los onderdeel worden toegevoegd aan het huidige keuringsbewijs. Hier worden de punten die bij de normale keuring gecontroleerd worden niet opnieuw gekeurd. Dit is een zichtkeuring. De banden en remmen worden wel opnieuw gecontroleerd.

Goedgekeurd? Je ontvangt een roze formulier

Wanneer de keuring voor verkoop is afgerond ontvang je het zogeheten ROZE FORMULIER. Met het roze formulier kun je de wagen laten inschrijven. De koper heeft het roze formulier dus nodig om het voertuig op zijn of haar naam te zetten.

Een auto verkopen aan particuliere koper gaat lastig zonder verkoopkeuring

Particuliere kopers kopen liever geen auto zonder keuring voor verkoop. Het roze formulier ontbreekt en de inschrijving kan hierdoor niet direct plaatsvinden.

Wanneer je een auto koopt zonder roze formulier / verkoopkeuring, dan moet je zelf de auto naar een keuringsstation brengen en de verkoopkeuring alsnog laten uitvoeren. Echter mag je alleen in de auto rijden wanneer er nog geldige kentekenplaten aanwezig zijn. Anders zou je de auto op een remork of vergelijkbaar iets moeten vervoeren naar het terrein van de keuringscentra. Pas nadat het voertuig in combinatie met het afgegeven roze formulier is ingeschreven, mag er in de wagen gereden worden door de nieuwe eigenaar.

Roze formulier vaak niet nodig voor handelaar of autoveiling

Een auto verkopen doe je dus het beste met een keuring voor verkoop. Verkoop je de wagen aan een autoveiling of handelaar, dan is de verkoopkeuring een stuk minder belangrijk.

5/5 - (1 vote)