Hoe een kapotte auto verkopen

Een kapotte auto verkopen gaat niet altijd even gemakkelijk. De meeste kopers die een auto kopen zijn op zoek naar een goede auto, en niet een kapotte. Een kapotte auto verkopen is lastig wanneer je niet precies weet hoe je dat aan moet pakken. Gelukkig ben je op dit artikel gestuit! Wij geven je de gouden tips die je gaat helpen om van je kapotte auto af te geraken.

 

Het defect bepaalt de moeilijkheidsgraad van verkopen

Het defect, dus wat er kapot is, bepaalt de moeilijkheidsgraad van verkopen. Is de automaat kapot dan heb je vaak met erg hoge kosten te maken. Soms is de herstelling goedkoop uit te voeren, maar meestal loopt dit in de duizenden euro’s. Een auto met kapotte automaat is daardoor lastig te verkopen. Een auto met een startprobleem is relatief goedkoop te repareren. Vaak kan dit door de meeste garagisten gemakkelijk onder de 1000 euro worden gerepareerd en daardoor is het risico ook minder groot. In dat geval kun je de kapotte auto verkopen binnen kortere tijd.

kapotte auto verkopen

De verkoopprijs van een kapotte auto

De verkoopprijs hangt van een aantal factoren af. Denk aan de leeftijd van de auto (bouwjaar), kilometerstand, merk, en type. Jonge auto’s brengen vaak meer geld op dan oudere auto’s. Wat je voor de auto terug krijgt hangt van de koper af. Normaal kun je er een logische formule op loslaten. Deze ziet er als volgt uit:

  1. Prijs van de auto in goede staat
  2. Kosten voor de herstelling
  3. Marge/risico
  4. Marge voor winst

1-(2+3+4)= verkoopprijs

 

Herstellingskosten van een defecte wagen

Stel je auto is in goede staat 8000 euro waard. De herstellingskosten bij een doorsnee garagist zijn 1500 euro, en voor het feit dat de kans bestaat dat er nog meer aan de hand, nemen we 500 euro aan risico geld mee. Uiteraard moet de koper er nog iets aan kunnen verdienen, en daar tellen we ook 500 euro voor. De rekensom ziet er dan als volgt uit: 8000-1500-500-500=5500 euro

prijs herstellingskosten kapotte auto

Welke prijs kun je verwachten?

De prijs die je kunt verwachten is dan 5500 euro wanneer een garagist een bod doet. Handelaren zullen een bod doen van zo’n 1500 euro minder, dus ongeveer 4000 euro. Particulieren bieden liever niet omdat ze geen ervaring hebben in het handelen van auto’s en moeilijk een inschatting kunnen maken van de kosten.

 

Aan wie je kapotte auto verkopen?

Vaak kun je aan de garagist je kapotte auto verkopen die de diagnose heeft gesteld en een offerte heeft opgemaakt. In dat geval moet je aan 5500 euro denken met het hierboven genoemde voorbeeld. Vaak kun je toch meer krijgen voor je auto en dat is via een autoveiling. Bij de autoveiling zijn een heleboel garagisten aangesloten die ook een goede inschatting kunnen maken van de kosten, en de een is goedkoper dan de ander. De kans dat je een bod van 6500 euro krijgt is zeker aanwezig. Hierdoor is het altijd slim om een gratis bod te vragen bij een autoveiling zoals autoverkopen24 en zo de auto verkopen. Het is risicovrij en verplicht je tot niets. Zo kun je rustig een goede beslissing nemen.

5/5 - (1 vote)